Go to Top

Compensatieplannen: Welke Is Het Beste In Netwerk Marketing?

Soorten Compensatieplannen

Er zijn honderden netwerk marketing bedrijven ter wereld en elk bedrijf heeft zijn eigen uniek compensatieplan. Soms is het moeilijk uit te maken welk plan het beste is. Van stair steps tot univels, matrix tot binaire plannen en forced matrix plannen… Soms lijkt het allemaal wat verwarrend. Elk soort plan heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laten we even de 2 basiscomponenten van een compensatieplan bekijken: binaire en unilevel systemen.

Binaire Compensatieplannen

Binaire compensatieplannen zijn plannen waarin de uitbetaling op twee “benen” is gebaseerd. De reden waarom veel beginnende netwerk marketeers zich tot binaire compensatieplannen aangetrokken voelen is omdat het meestal gemakkelijk te begrijpen is. Hoeveel geld er wordt uitbetaald is veelal gebaseerd op het volume aan producten dat uw organisatie distribueert. In veel netwerk marketing bedrijven heerst er een overtuiging dat de upline het éne “been” bouwt en daar starten de meeste problemen. Wanneer een nieuwe netwerk marketeer wordt verteld dat de persoon die hem of haar heeft ingeschreven minstens één succesvol “been” zal bouwen, dan zal de distributeur in theorie slechts één team moeten bouwen. Wanneer de upline er echter niet eens in slaagt om dat éne “been” te bouwen, hoe kunt u dan verwachten dat een nieuwe distributeur in zijn of haar “been” slaagt?
U moet uiteraard met meer rekening houden dan enkel de zaken die ik hierboven heb aangebracht. Met dit soort compensatieplan wordt u op basis van het volume van uw minst succesvolle “been” uitbetaald. Wat gebeurt er met het geld dat u via uw meest succesvolle “been” heeft verdient?  Wel, al dat geld gaat naar het bedrijf of als bonus naar top levels. Het kan zijn dat een deel van dat geld als bonus wordt uitbetaald, maar indien u niet succesvol genoeg bent, zult u niets van dat geld terugzien.

Unilevel Compensatieplannen

Wat wordt er bedoeld met unilevel compensatieplannen? In theorie lijken de meeste unilevel plannen enorm interessant, maar toch zijn er enkele valkuilen te bespeuren. In unilevel plannen krijgt u de kans om zo veel “benen” te bouwen als u zelf wilt. Fantastisch, is het niet? U kunt uw organisatie zo wijd als u wilt bouwen en in de meeste gevallen wordt u tot op 8 of 9 levels diep uitbetaald. Wanneer u een nieuwe distributeur inschrijft, kunt u kiezen waar u hem of haar plaatst. Het gevaar hierin is dat sommige distributeurs lui worden en denken dat ze succes kunnen behalen nét omdat ze een wijde organisatie bouwen.
Bij de meeste unilevel plannen dient u zich te kwalificeren voor een bepaalde rang, zodanig dat u op al uw levels kunt uitbetaald worden. In veel gevallen is dit niet uw belangrijkste zorg omdat veel mensen niet dieper aan het bouwen zijn dan waarvoor ze zich mogelijks kunnen kwalificeren. Succesvolle distributeurs zorgen ervoor dat hun organisatie zo wijd mogelijk is; op die manier behouden ze toegang tot de volle uitbetaling van hun commissie. Wanneer ze een bepaalde rang behalen, zullen ze, naast hun unilevel commissie, nog extra bonussen verdienen.

Compensatieplannen: De Conclusie

Wanneer u erover nadenkt om een netwerk marketing business te beginnen is het enorm belangrijk om de voor- en de nadelen van het compensatieplan af te wegen. Alle compensatieplannen kennen één gemeenschappelijk aspect en dat is diepte. Als uw organisatie diepte kent, dan zal iedereen in uw organisatie geld verdienen. Wat u nodig hebt is een plan die u op uw volledig volume uitbetaald en u aanmoedigt om diep te bouwen.

Met unilevel plannen kunt u zo wijd mogelijk bouwen en op die manier verzekert u zich van een sterke en te vertrouwen organisatie. Met binaire systemen zal uw inkomen afhangen van uw vaardigheid om uw twee “benen” te balanceren. In veel organisaties met een binair systeem wordt er van de upline stilzwijgend verwacht om de organisatie uit te bouwen. Wanneer er één been niet goed presteert bij deze compensatieplannen, dan verliest u veel geld.